Da li može da se zatrudni ako... 7 pitanja o seksu koje se tinejdžeri stide da postave

Može li devojka da zatrudni ako još uvek nije imala menstruaciju? Da li kondom zaista štiti 100% od trudnoće?

da-li-moze-da-se-zatrudni-ako-7-pitanja-o-seksu-koje-se-tinejdzeri-stide-da-postave-01.jpg

Imate dečka ili devojku, zaljubljeni ste i želite da se upustite u intimne odnose. Međutim, plašite se neželjene trudnoće i imate mnogo pitanja i nedoumica u vezi sa ovim.

Možda ste manje-više informisani o metodama zaštite od polnih bolesti i neželjene trudnoće, ali svakako postoje neka pitanja koja vas muče, nešto što ste čuli, ali niste sigurni da li je istina.

Ovo su samo neka od pitanja koja muče tinejdžere, a odnose se na trudnoću i polno prenosive bolesti:

Može li devojka da zatrudni ako još uvek nije imala menstruaciju?

Nije nemoguće. Možda je u to vreme prva jajna ćelija devojke počela da sazreva – i ona može da bude oplođena.

Ako je devojka dovoljno odrasla da ima seksualne odnose, situacija sa prvom jajnom ćelijom koja upravo sazreva uopšte nije neverovatna.

Može li devojka da zatrudni ako smo oboje obučeni, a muškarac doživi orgazam?

Ne može. Sperma ne prolazi kroz tekstil. Međutim, devojka može da zatrudni čak i bez penetracije ako su oba partnera gola, jer su spermatozoidi veoma pokretni.

Najopasnije u tom smislu je dodirivanje intimnih delova devojke prstima sa spermom na njima.

Da li devojka može da zatrudni tokom menstruacije?

Može. Ovo je posebno lako za tinejdžerke, jer su njihovi menstrualni ciklusi nepravilni, tako da nova jajna ćelija može vrlo brzo da sazri – a spermatozoidi u telu devojke mogu da prežive nekoliko dana.

Ako momak izvadi penis pre orgazma, može li devojka da zatrudni?

Može. Tokom seksualnog odnosa izlučuje se određena količina sperme, tj. predsemena tečnost, a dovoljan je samo jedan spermatozoid da oplodi jajnu ćeliju.

Ako devojka proguta spermu tokom oralnog seksa, može li da zatrudni?

Ne može. Sperma nakon toga stiže do želuca i ne može da oplodi jajnu ćeliju.

Ne možete zatrudneti od oralnog seksa, ali je moguća pojava polno prenosivih bolesti.

Ako su momak i devojka u kadi punoj vode, uživaju u maženju i on ejakulira, može li devojka da zatrudni?

Takve priče više su urbana legenda nego realnost. Generalno, spermatozoidi će umreti nakon kontakta sa toplom vodom, tako da su šanse da devojka zatrudni na ovaj način zaista minimalne.

Da li kondom zaista štiti 100% od trudnoće?

Ne. Uz pravilnu upotrebu, kondom štiti od trudnoće i polno prenosivih bolesti u oko 91% slučajeva. Možete slučajno oštetiti kondom noktima, on može da spadne ili možda nećete primetiti da mu je prošao rok upotrebe.

Ako se od trudnoće štitite samo kondomom, treba da pazite na sve navedeno.

Kombinacija kontraceptivnih tableta i kondoma smatra se najsigurnijom zaštitom. Ako želite da probate tablete, prvo se posavetujte sa ginekologom.

(O)Milena | CRNOBELO.rs / Foto: freepik

Možda vas zanima:

Теtka sa knjigom, nabildovani, model: 10 likova koje ćete sresti na plaži Nekome odmaranje na plaži nekome ispijanje pića u baru. Polako, ali sigurno se b...
Теst karaktera kroz svakodnevnu naviku: Kako izgleda vaša pasta za zube? Psiholozi kažu da čak 40% naših postupaka nisu svesne odluke, već jednostavno na...
Теksas jakna je obavezan komad za ovu sezonu: 30 ideja kako da je nosite Iako dugo vremena nije bila u modi, pre nekoliko sezona teksas jakna je ponovo s...
Тајne kozmetičara slavnih dama: Kako da izgledate mladoliko u svako doba? Žene vole da izgledaju savršeno u svako doba, a to je moguće ukoliko se pravilno...
Таta, kako da preživim sve ovo bez tebe – bez tvojih krila da poletim? Koliko je potrebno da bi se preživelo u ovom svetu koji je gluv pa ne čuje? Do k...
Тroše kao milioneri: Koji horoskopski znakovi se razbacuju novcem? Ne štede na garderobi niti na izlascima, a galantni su kako prema sebi tako i pr...