6 stvari na koje ne smete zaboraviti nakon seksa

Uvek se više govori o tome šta treba uraditi pre intimnog odnosa, kao i tokom vođenja lubavi. A šta treba uraditi posle seksa?

6-stvari-na-koje-ne-smete-zaboraviti-nakon-seksa-1.png

Selfi iz kreveta? Ma ne! Pojedini filmski pale cigaretu nakon odnosa. Drugi pak trče do frižidera kako bi nadoknadili izgubljenu energiju. A treći još odmah zaspe dubokim snom.

Ipak, prvenstveno iz zdravstvenih razloga, stručnjaci savetuju da postoje određene stvari koje je poželjno da obavite neposredno nakon vođenja ljubavi.

6-stvari-na-koje-ne-smete-zaboraviti-nakon-seksa-2.jpg

Оvo je šest stvari na koje ne smete zaboraviti nakon seksa:

1. Da odete do toaleta

Seks je čest razlog za infekciju urinarnog trakta kod žena jer intimni odnos olakšava prodor bakerija u isti.

Za vreme seksa, uretra dolazi u kontakt sa bakterijama iz regiona genitalija i anusa, omogućavajući im da uđu u uretru, mokraćnu bešiku i na kraju u bubrege, što će rezultirati infekcijom.

Obavezno uriniranje nakon seksa je među najdragocenijim savetima za izbegavanje ovakvog scenarija. „Pustite vodu“, pa sa njom ispratite i štetne bakterije u wc šolju.

6-stvari-na-koje-ne-smete-zaboraviti-nakon-seksa-3.jpg

2. Da operete intimne delove tela

Lična higijena treba uvek biti pravilo, a ne izuzetak, naročito posle seksa. Za vreme seksa, partneri razmenjuju telesne tečnosti, ali isto tako i bakterije.

Lubrikanti, ali i bakterije sa prstiju, u ustima i rektumu mogu da povećaju šanse za razvoj gljivičnih ili bakterijskih infekcija.

Zbog toga, dobro operite intimne delove mlakom vodom i sapunom, kako bi izbegle mogućnost za razvoj infekcije. Za tu namenu preporučljivo je da koristite neparfimisani sapun.

6-stvari-na-koje-ne-smete-zaboraviti-nakon-seksa-4.jpg

3. Da se opustite u toploj kupki

Pored toga što je kupanje u penušavoj kadi pravi užitak za sva čula, naročito nakon vođenja ljubavi, dodavanje kokosovog ulja u toplu kupku će još više povećati njeno blagotvorno dejstvo.

Doprinosi hidrataciji kože, ali i omekšavanju ili ublažavanju otoka i iritacija intimnog područja, koji se neretko javljaju kao posledica seksa.

Ujedno, smanjuje rizik i od pomenutih infekcija.

6-stvari-na-koje-ne-smete-zaboraviti-nakon-seksa-5.jpg

4. Da obučete pamučni donji veš

Infekcije bešike i slične upale mogu se dodatno sprečiti i nošenjem odeće od pamuka.

Fino okupani, osveženi i osušeni – vreme je da na sebe obučete nešto prijatno i lagano.

Za razliku od sintetike, pamučni donji veš omogućava protok vazduha tamo „dole“, sprečavajući na taj način razmnožavanje štetnih bakterija.

Pritom, izbegavajte i pretesne pidžame i spavaćice, koje zadržavaju vlagu, pa doprinose razvoju bakterija. Za maksimalno „provetravanje“ tu je i opcija da spavate sasvim goli.

6-stvari-na-koje-ne-smete-zaboraviti-nakon-seksa-6.jpg

5. Da popijete vodu

Kao i nakon treninga tako i posle seksa, neophodno je da telu vratite puno vode. Hidratacija nakon intimnih odnosa je obavezna. Naročito ako ste tokom odnosa osetile suvoću usana i/ili vagine.

Dehidriranost utiče na organizam i celo telo, pa nakon što završite sa zabavom u krevetu, odmah posegnite za 1-2 čaše vode.

Osim što će vas voda hidrirati, pomoći će vam i da se oslobodite od bakterija u vašem urinarnom traktu.

6-stvari-na-koje-ne-smete-zaboraviti-nakon-seksa-7.jpg

6. Da konzumirate hranu bogatu probioticima

Јоgurt, kombuha i ostali fermentirani proizvodi obiluju probiotskim bakterijama koje su korisne za genitalije, ali i celokupan organizam.

Navika da konzumirate ovakvu hranu posle seksa, obezbediće dobre bakterije za vaš organizam, a istovremeno će smanjiti rizik od gljivičnih infekcija.

6-stvari-na-koje-ne-smete-zaboraviti-nakon-seksa-8.png

Bonus: Da se mazite sa partnerom

Istraživanja su pokazala da ljubavni parovi koji se maze i razmenjuju nežnosti dugo nakon seksa, sledeći put uživaju još više kada vode ljubav.

Razlog je oksitocin ili tzv. „hormon ljubavi“, koji se luči nakon intimnih odnosa, a ujedno je zaslužan i za dobro raspoloženje ljubavnika.

6-stvari-na-koje-ne-smete-zaboraviti-nakon-seksa-9.jpg

M. A. | CRNOBELO.rs / foto: clker.com

Možda vas zanima:

Tajne tantričkog seksa: Drevni trikovi za nezaboravno zadovoljstvo Drevna indijska ezoterična tradicija, kao i duhovno učenje poznato kao tantra, k...
Rođeni u martu su „bogovi seksa“: Mesec rođenja otkriva kakvi ste u seksu Period i mesec u godini u kojem ste rođeni utiču na vaš karakter. Ali, isto tako...
Poze za seks koje mogu da zamene trening (18+) Seks može zaista da vas izmori, a tako i da vam pomogne da sagorite nekoliko kal...