Kolumna: Zavisnost, nasilje, obmane - koje opasnosti krije Roblox, igra koja je osvojila i moju decu?

Niste ni svesni da vaše dete postaje zavisno od virtuelnog sveta, u kojem, između ostalog, postoji i nasilje, potrebno je da uložite pravi novac kako biste obezbedili virtuelni robux novac, a deca mogu biti žrtve prevara i hakera. Šta se krije iza popularne igre Roblox?

kolumna-zavisnost-nasilje-obmane-koje-opasnosti-krije-roblox-igra-koja-je-osvojila-i-moju-decu-01.jpg

Za sebe volim da mislim da sam moderan roditelj. Volim da igram kompjuterske igrice, tako da u prošlosti, dok još nisam bila majka, često mi se dešavalo da ostanem satima ispred monitora i „zaglavim“ u virtuelnom svetu Tomb Raider ili vozim kola u Need for Speed.

Muž više voli first person igre, pa su njemu primamljivije igre tipa Counter Strike ili Call of Duty. Ali sada, kod dece su mnogo moderniji neki novi virtuelni svetovi i nove igre.

Pre nedelju dana smo pravili rođendan sinu koji je napunio dve godine. Proslavili smo rođendan u uslovima karantina, sa najbližim rođacima.

Sestrići, čim su došli, počeli su da traže da na kompjuter instaliram Roblox, pa su počeli da se dogovaraju kako će svaki dan sa mojom ćerkom, koja ima 4 godine, igrati ovu igru...

„Ako ne znaš ti, ja ću da instaliram odmah, pokazaću ti kako se instalira“ – kaže mi moj 10-godišnji nećak.

Ponovo ću reći, želim da budem moderna i da pratim trend. Skinula sam igricu i bila sam zapanjena.

kolumna-zavisnost-nasilje-obmane-koje-opasnosti-krije-roblox-igra-koja-je-osvojila-i-moju-decu-02.jpg

Kockasti likovi, čudna grafika, sasvim drugačiji virtuelni svet od onog na koji sam navikla. Uplašilo me i to što se igrica igra onlajn i ima otvoren čet i društvene mreže...

Tako sam počela da istražujem šta je ova igrica, da li je uopšte za decu i kakve opasnosti nosi.

U nastavku slede neke od zanimljivijih informacija koje sam pronašla i na koje opasnosti upozoravaju roditelji koji imaju iskustva s njom...

Šta je Roblox?

Igra Roblox prvi put je objavljena 2006. godine, svet se za nju zainteresovao 2016. godine, a tokom pandemije 2020. godine stekla je neverovatnu popularnost.

Tokom karantina ova igra je postala veoma popularna zahvaljujući marketingu od deteta do deteta, tako da je Roblox postao neizbežan virtuelni svet u svakom domu gde ima i dece.

Velika popularnost je značila i velike zarade, tako da je 2020. godinu kompanija završila sa150 miliona korisnika i prihodom od preko924 miliona dolara.

kolumna-zavisnost-nasilje-obmane-koje-opasnosti-krije-roblox-igra-koja-je-osvojila-i-moju-decu-03.jpg

Da biste igrali potreban vam je pravi novac

Prema saopštenju kompanije, igra Roblox pruža „zabavan i obrazovni prostor u kome deca mogu razviti maštu“.

Roditeljima je bilo dobro što njihova deca preko Roblox avatara ostaju „zaglavljena“ satima u virtuelnom svetu i tako im je bilo lakše da budu srećniji, da ne osećaju toliko snažno udarac koji je zadalo ograničenje kretanja i imali su priliku da ostvare „društveni“ kontakt sa svojim drugovima sa kojima komuniciraju i u igrici.

Za decu je ovo poseban svet u kome se mogu pretvarati da su neko drugi i ulaziti u aktivnosti koje im nikada ne bi bile dozvoljene u stvarnom svetu.

Pored toga, super je što tamo nema roditelja, ali roditelji su tu da daju neki dinar kada njihovom avataru u igri treba nešto novo – na primer, odeća i slično.

Pored toga, deca mogu zaraditi kroz „trgovanje“ sa drugim učesnicima. Oni mogu da se uključe u prodaju odeće i avatara.

kolumna-zavisnost-nasilje-obmane-koje-opasnosti-krije-roblox-igra-koja-je-osvojila-i-moju-decu-04.jpg

Deca postaju zavisna od igrice – moguća je i apstinencijalna kriza

Na stranu troškovi i novac koji deca traže da ulože u robux - virtuelni novac koji im je potreban za igru; najveći problem u ovom virtuelnom svetu možda dolazi od toga što, za razliku od nekih drugih igara, Roblox cilja decu od najmanje 7 godina starosti, koja su više sklona stvaranju zavisnosti od igrica i još uvek ne znaju dobro da rasuđuju šta je dobro, a šta ne – da ono što se dešava u igrici nije primenljivo i prihvatljivo u stvarnom svetu.

S druge strane, neki roditelji govore o zavisnosti od video-igara kod svoje dece, a primetne su čak i apstinencijalne krize.

Tako je vaše dete srećno dok je u virtuelnom svetu Robloxa, ali svaki pokušaj da ga izvučete iz tog virtuelnog sveta završava se problemom: dete postaje agresivno, postaje iritirano, loše raspoloženo.

kolumna-zavisnost-nasilje-obmane-koje-opasnosti-krije-roblox-igra-koja-je-osvojila-i-moju-decu-05.jpg

Žrtve hakera i prevara

Kada je reč o novcu koji je uključen u igru, tzv. robux novac, bilo je slučajeva da su deca bila žrtve prevare i hakera koji su tu da vašoj deci uzmu virtuelni novac, za koje ste prethodno uložili pravi novac.

Takođe su se dešavale krađe podataka, kada neko uspe da uđe u profil deteta i ukrade njegov avatar, a zabeležen je i incident kada je avatar 7-godišnje devojčice bio seksualno zloupotrebljen.

kolumna-zavisnost-nasilje-obmane-koje-opasnosti-krije-roblox-igra-koja-je-osvojila-i-moju-decu-06.jpg

Nema upozorenja o nasilju

Iako je igrica namenjena deci od 7 godina, ipak sadrži igre u kojima postoji nasilje. Tako igra Murder Mistery omogućava igračima da uzmu oružje i artiljeriju i učestvuju u scenariju o misterioznom ubistvu.

Igrica nasumično bira ko će biti ubica, a ko žrtve ubistva. Tako, iako se mi kao roditelji trudimo da na svaki mogući način zaštitimo decu od nasilja, nismo ni svesni da su nam deca ipak izložena.

Iskreno, znam da sa tim što ću izbrisati igricu i profil neću mnogo učiniti.

U komunikaciji sa drugom decom moja ćerka će ponovo tražiti da se uključi na Roblox i da igra, a kao roditelji želimo da uradimo sve da naša deca budu prihvaćena i da se osećaju prijatno u sredini u kojoj žive, iako njihovo okruženje izgleda u velikoj meri postaje virtuelno i kockasto.

Potrebna je veća svest među svim roditeljima o tome šta naša deca rade i kako provode vreme ispred tableta ili ispred računara, i da sadržaj koji prate uglavnom nije za njih.

Stoga, pre nego što kliknete na dugme „Instaliraj“, bilo bi istražiti šta to naša deca traže od nas i koliko je to uopšte bezbedno.

kolumna-zavisnost-nasilje-obmane-koje-opasnosti-krije-roblox-igra-koja-je-osvojila-i-moju-decu-07.jpg

Sadržaj i stavovi izraženi u autorskim tekstovima i kolumnama predstavljaju lične stavove autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije portala CRNOBELO.rs

©CRNOBELO.com Zabranjeno preuzimanje i kopiranje. Krađa autorskih tekstova kažnjiva je zakonom.

B. S. B. | CRNOBELO.rs / Foto: depositphotos

Možda vas zanima:

Теtka sa knjigom, nabildovani, model: 10 likova koje ćete sresti na plaži Nekome odmaranje na plaži nekome ispijanje pića u baru. Polako, ali sigurno se b...
Оblik tela poput mrava: Zvezde koje su uvećale zadnjicu ubrizgavajući sopstvene masti Lipofiling je jednostavna kozmetička procedura koja u poslednje vreme sve više z...
Моdni zakoni kraljica stila: 10 komada odeće koje svaka dama mora da ima u garderoberu Тајna najbolje odevenih žena na svetu je skrivena u bezvremenskim klasicima koji...
Мајkа dve ćerke koristi staru odeću da sašije moderne komade bez da troši novac Pre nekoliko godina, Sara Tiau je počela da šije odeću sa ciljem da uštedi na ku...
Маsaža stopala u javnom prevozu, papuče za toalet: 15 stvari koje je moguće videti samo u Aziji U zemljama Azije vlada potpuno različita i neobična atmosfera svakodnevnice u od...
Каkо dа naučite decu da se hrane pravilno, bez plača i nervoze? Naterati dete da jede ono što je zdravo umesto onog što želi, može biti pravi iz...