5 stvari koje bi doktori želeli da znate o HPV-u

Humani papiloma virus već godinama je najčešća polno prenosiva infekcija i kod muškaraca i kod žena. Najčešća zabluda je da može da se prenese samo seksualnim putem.

5-stvari-koje-bi-doktori-zeleli-da-znate-o-hpv-u-1.jpg

Postoji više od 100 tipova HPV-a, od kojih samo 40 može da napadne genitalije. Naravno, ne može svako imati neko duboko znanje o ovoj oblasti, ali se isto tako mora naglasiti da ni muškarci nisu pošteđeni HPV-a.

HPV tipovi 16 i 18 su najčešći uzročnici raka grlića materice kod žena. Ono što malo ljudi zna jeste to da HPV može da izazove rak grla, ali i analnog otvora.

Ovo je 5 stvari koje svako treba da zna kada je u pitanju ovaj virus:

1. Svaka seksualno aktivna osoba izložena je riziku od HPV-a

Najveći broj HPV tipova je polno prenosiv. Udruženja ginekologa na svetskom nivou slažu se da je svaka osoba koja je seksualno aktivna izložena riziku da se zarazi HPV-om.

5-stvari-koje-bi-doktori-zeleli-da-znate-o-hpv-u-2.jpg

2. Pozitivan test na HPV ne znači i rak

Ako ste zaraženi HPV-om, to ne znači i da imate rak grlića materice ili genitalija. Čak i ako ste zaraženi visokorizičnim tipom, isto tako ne znači obavezno da imate rak. Potrebne su redovne kontrole kod ginekologa kako bi se moglo pratiti stanje.

3. HPV često nema nikakve simptome

Mnoge devojke i žene saznaju da nose HPV tek prilikom redovnog ginekološkog pregleda, a mnogi muškarci nikada ni ne saznaju da su pozitivni. Uz pomoć PAPA testa žene na vreme mogu da otkriju abnormalne promene, kako bi se stanje moglo lečiti.

5-stvari-koje-bi-doktori-zeleli-da-znate-o-hpv-u-3.jpg

4. HPV može da se prenese ne samo seksualnim putem

Određeni tipovi HPV-a mogu se preneti i kontaktom koža na kožu, ili poljupcem. Zbog toga se može reći da kondom samo delimično štiti od ovog virusa.

5. Postoje vakcine protiv ovog stanja

Vakcine izazivaju mnoge rasprave, posebno one koje nisu unete u karton obavezne imunizacije, uključujući tu i onu koja štiti od bolesti izazvanih HPV-om.

Razgovarajte sa svojim ginekologom koji će vam najbolje objasniti sve aspekte, kako biste lakše odlučili da li želite da je primite.

E. D. | CRNOBELO.rs / foto: pixabay.com

Možda vas zanima:

Sve o ovulaciji - 15 činjenica koje će vam pomoći da zatrudnite ili da izbegnete trudnoću Ako planirate da postanete majka, morate da znate šta u stvari predstavlja ovula...
Svakodnevne navike koje polako uništavaju vaše zdravlje Znamo da su pušenje i konzumiranje alkohola i brze hrane loši za naše zdravlje. ...
Promene na usnama koje mogu da ukazuju na neki zdravstveni problem Znate li da se na usnama nalazi preko milion nervnih završetaka? Zbog toga su na...