Greške koje pravite sa vitaminima, a kojih niste ni svesni

Na globalnom nivou se koriste vitaminski dodaci u ishrani više nego ikada pre. Ali, ima i onih koji smatraju da kroz ishranu uzimaju sve vitamine koji su im potrebni.

greske-koje-pravite-sa-vitaminima-a-kojih-niste-ni-svesni-1.jpg

Moderni način života, a posebno stroge dijete, sprečavaju ljude da primaju potrebne količine vitamina i minerala. Sa druge strane, industrija koja proizvodi dodatke u ishrani može da vas ubedi da su vam potrebni dodatni izvori hranljivih sastojaka.

Zbunjeni ste? Objasnićemo vam bolje koje greške pravite u vezi sa uzimanjem vitamina:

Uzimate vitamine samo kada ste bolesni

Čak i kada u uobičajenim uslovima ne primaju dovoljnu dozu vitamina, ljudi imaju naviku da kada se razbole, uzimaju i više nego što im je potrebno. Svakodnevno korišćenje vitamina pomoći će vam da se što ređe razboljevate.

greske-koje-pravite-sa-vitaminima-a-kojih-niste-ni-svesni-2.jpg

Uopšte ne uzimate vitamine

Vašem telu su potrebni svi nutritivni sastojci za pravilno funkcionisanje. Vitamin A pomaže u održavanju nervnih ćelija, vitamin D vam je potreban da procesuira kalcijum, vitamin E da se bori protiv slobodnih radikala... Konsultujte se sa svojim lekarom koje vitamine bi trebalo da uzimate dodatno.

Mislite da su vitamini deo farmaceutske industrije

S obzirom na masovnu proizvodnju, imate puno pravo da ovako razmišljate. Zato i treba da sa rezervom prihvatite reklame i da koristite dodatke u ishrani koji su odobreni od strane Zdravstvenog fonda u vašoj državi.

greske-koje-pravite-sa-vitaminima-a-kojih-niste-ni-svesni-3.jpg

Ne smete da uzimate vitamine na prazan stomak

Ako vam je bilo loše kada ste ujutru popili suplement, niste jedini. Na primer, riblje ulje se uzima uz obrok, vitamin C možete da pijete i na prazan stomak i posle jela, dok se gvožđe najbolje apsorbuje na prazan stomak. Sledite uputstva koja su data na pakovanju.

Mislite da su svi vitamini isti

Ako dobro pročitate ono što piše na samom pakovanju, primetićete razliku u aktivnim sastojcima dodataka u ishrani. Isto tako, veliku ulogu u tome ima i da li je vitamin farmaceutski sintetizovan ili je izdvojen iz nekog prirodnog proizvoda.

greske-koje-pravite-sa-vitaminima-a-kojih-niste-ni-svesni-4.jpg

Ako jedete voće i povrće, ne trebaju vam suplementi

Ako ste na nekoj dijeti ili specifičnom načinu ishrane uz koje nemate određene izvore vitamina, to morate nadoknaditi dodacima u ishrani. Na primer, vegani i vegetarijanci često imaju nedostatak vitamina B-12, pa moraju da ga uzimaju u obliku kapsula ili tableta.

Svima nam trebaju isti vitamini

Ne postoje dva ista ljudska tela, čak ni kod blizanaca. Svako telo ima drugačije potrebe za određenim vidovima hrane i dodacima u ishrani. Zato treba da se konsultujete sa vašim izabranim lekarom pre nego što na svoju ruku uzmete dodatne vitamine.

E. D. | CRNOBELO.rs / foto: pixabay.com

Možda vas zanima:

Zdravlje bebe na prvom mestu-birajte siguran i pouzdan način Čuli ste za neinvazivne skrining testove, ali još uvek nemate dovoljno znanja ...