Da li ste pod stresom ili u depresiji - kako da procenite?

Da li vas muči osećaj tuge i beznadežnosti, osećate se izolovano i nesposobno da se povežete sa drugima i ne uživate u stvarima u kojima ste obično uživali?

da-li-ste-pod-stresom-ili-u-depresiji-kako-da-procenite.jpg

Iako su neki od simptoma slični, ipak postoji velika razlika između stresa i depresije.

Depresija je ozbiljan mentalni problem koji izaziva duge periode tuge, pa čak i suicidne misli.

Stres je takođe ozbiljno stanje, ali se često prihvata kao sastavni deo svakodnevnog života.

Najlakši način da se osećate bolje je da identifikujete sa čime se tačno suočavate. Tako ćete moći da počnete da se brinete o sebi i da potražite odgovarajuće lečenje.

Glavne razlike između stresa i depresije:

Depresija je bolest sa konkretno definisanim simptomima, dok je stres potpuno drugačije stanje koje se kod svakog čoveka javlja iz sasvim drugačijih razloga. Može da se desi zbog pritiska na radnom mestu, finansijskih problema, usamljenosti, porodičnih problema i iz mali milion drugih razloga. Ono što je za jednu osobu rešiv svakodnevni zadatak, za druge može da bude neverovatno teška situacija koja je izvor stresa.

Mala doza stresa u svakodnevici je neophodna zato što nas motiviše, ali je loše kada to postane hronično i pretvori se u anksioznost.

Anksioznost izaziva da vaše telo oseća tenziju, srce vam brže kuca, može se desiti da osećate nesigurnost u kolenima, preznojavate se i imate osećaj da će se nešto užasno desiti, osećate stalnu zabrinutost itd.

I dok stres povećava šansu za pojavu mentalnih problema, on sam ne klasifikuje se kao mentalna bolest, tvrde eksperti.

da-li-ste-pod-stresom-ili-u-depresiji-kako-da-procenite-2.jpg

Depresija je loše raspoloženje koje traje dugo i negativno utiče na vaš svakodnevni život. Nekada dugotrajni stres može da dovede do depresije, ali ne uvek.

Depresija može da izazove fizičke simptome kao što su bolovi i akne, ali i emotivne simptome kao što su problemi sa koncentracijom, pamćenjem i sa načinom na koji vidite sebe. Ali, ovo može da izazove i stres. Ono najvažnije po čemu se depresija razlikuje jeste to što imate osećaj tuge i beznadežnosti, osećate se izolovano i nesposobno da se povežete sa drugima i ne uživate u stvarima u kojima ste obično uživali. Nekada se javljaju čak i suicidne misli.

Ljudima koji pate od depresije potrebna je pomoć stručnjaka.

da-li-ste-pod-stresom-ili-u-depresiji-kako-da-procenite-3.jpg

Ako primetite da neko iz vaše porodice pati od depresije, najvažnije je da naglasite da se brinete za njega i da slobodno može da priča sa vama o svemu što ga muči.

Ne smete ga osuđivati, već treba da ga ohrabrujete da radi stvari koje mogu da mu pomognu. Isto tako, treba da ga ubedite da potraži medicinsku pomoć

da-li-ste-pod-stresom-ili-u-depresiji-kako-da-procenite-4.jpg

S. S. | CRNOBELO.rs / foto: clker.com

Možda vas zanima:

Testovi od 30 sekundi koji će vam otkriti koliko ste zdravi Kako starite, tako vaš imunitet slabi, pa se povećava rizik od raznih oboljenja....
Sve o ovulaciji - 15 činjenica koje će vam pomoći da zatrudnite ili da izbegnete trudnoću Ako planirate da postanete majka, morate da znate šta u stvari predstavlja ovula...
Svakodnevne navike koje polako uništavaju vaše zdravlje Znamo da su pušenje i konzumiranje alkohola i brze hrane loši za naše zdravlje. ...